Selecteer een pagina
Andrea Hulstein coaching

Goed te passe?! Ik niet zo, op dit moment.

Al een paar dagen voel ik me futloos en snel geïrriteerd. Tranen zijn constant binnen handbereik. Mijn energie is laag.
En ik irriteer me eraan dát ik me zo voel. Irritatie op irritatie… je snapt: dat helpt niet echt.

Vanochtend besloot ik het maar gewoon te laten gebeuren. Ik heb vandaag de ruimte om niet productief te zijn. Alles mag op een rustig tempo en ik zie wel wat er ontstaat. Mild zijn voor mezelf dus.

Ik had zin om alvast soep te maken voor vanavond. Lekker simpel snijwerk en dan was dat maar klaar. Al nadenkend over de soep, bedacht ik me dat darmgezondheid veel te maken heeft met geestelijke gezondheid.

Dus ik googelde een soep voor gezonde darmen. Het werd een versie met o.a. wortel, bataat en ghee. Waarom?
Omdat ik vandaag mild ben voor mezelf, koos ik de makkelijke weg en vroeg ik AI om uit te leggen waarom deze soep gezond is voor mijn darmen – en dus voor mijn stemming:

Wortels

  • Vezelrijk → helpt de stoelgang en reinigt de darmen.
  • Prebiotisch effect → pectine voedt de goede bacteriën.
  • Beta-caroteen → antioxidant dat ontstekingen kan verminderen en het immuunsysteem ondersteunt.

Bataat (zoete aardappel)

  • Resistent zetmeel (vooral na afkoelen) → voeding voor de goede bacteriën in je dikke darm.
  • Laag FODMAP-gehalte → mild voor gevoelige darmen of PDS.
  • Vezels + antioxidanten → helpen ontstekingen te verminderen.

Ghee (geklaarde boter)

  • Butyraat → versterkt de darmwand en voedt de darmflora.
  • Lactosevrij → geschikt bij intolerantie.
  • Vetoplosbare vitamines (A, D, E, K) → belangrijk voor darmgezondheid én stemming.

Darmen & Humeur – de darm-hersen-as

Je darmen en hersenen zijn constant met elkaar in gesprek. Een gezonde darmflora:

  • Produceert neurotransmitters zoals serotonine (geluksstofje).
  • Vermindert ontstekingen die je stemming kunnen drukken.
  • Verbetert opname van voedingsstoffen die je stabieler laten voelen.

Soep gemaakt dus, en alvast een kommetje gegeten bij de lunch (want ja, zin in 😋).
En zorgt dat nu voor een totale ommekeer in mijn humeur? Nee hoor. Dat was ook niet mijn verwachting.

Maar… ik voel me wél beter.
Gewoon omdat ik rustig in de keuken heb staan keutelen. Omdat ik iets gezonds en puurs in mijn lijf kreeg. En er ontstond zelfs inspiratie voor deze blog, hoe leuk is dat! Terwijl ik eigenlijk “niks hoefde” vandaag.

Voor mij voelt het als een geslaagde missie.

En nu? Ga ik weer verder met niet-productief zijn, mild voor mezelf.
Want wat ik regelmatig lees en hoor is: accepteer dat wat er is.
Dit is dus een mooi oefenmoment in acceptatie. Het gaat zoals het gaat.

👉 Wat doe jij als je niet goed te pas bent? Wat helpt jou?

Zit jij vaker of langdurig niet helemaal lekker in je vel, dan kan het fijn zijn om te onderzoeken wat erachter zit.

Wil je daar eens over sparren? Boek vrijblijvend een gratis gesprek of stuur me een bericht. Misschien helpt dat jou alweer een stapje op weg. 🌸

In basis gebruikte ik dit recept >>> en dat verrijkte ik met bataat, ghee, kurkuma, ui en knoflook.